Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

QR Code

Trajanje

03 - 14 ruj 2024
Događaj je završio!

Zrinka Elkasović / Fragmentirana sloboda

Iz predgovora izložbe:

Slike iz serije “Eudaimonia: Fragmentirana sloboda” zaranjaju duboku u složene odnose blagostanja i njemu suprotstavljenih suvremenih izazova koje kapitalistička proizvodna mašinerija ujedno rađa i nameće ograničavajući slobodu pojedinca, a hraneći samu sebe. Jednako kao što su “prava” i “slobode” pojedinca kroz ere razvitka ljudskog bića i duha bili i jesu fluktuirajući i promjenjivi, “Eudaimonia” nastaje kao plod istraživanja dinamike tih pojmova kroz seriju umjetničkih slika nastalih na diplomskoj godini, pri čemu je autorica posebnu pažnju posvetila grafičkim elementima i citatima iz djela Johna Stuarta Milla “O slobodi”.

Eudaimonia, antički filozofski koncept blagostanja, naglašava postizanje najviše razine iskonskog, vlastitog, onog “najsvojijeg” potencijala kroz moralno djelovanje te razvoj svojih, vlastitoj biti svojstvenih, vrlina. Izložba postavlja pitanje kako se blagostanje može postići u svijetu u kojem se sloboda pojedinca ističe kao civilizacijska vrijednost i rezultat borbenosti ljudskog duha, a i dalje neminovno stradava pod pritiskom pripadnosti i uniformnosti koju traži sustav ekonomske dominacije uvijek gladnog kapitala. Umjetničke slike koriste grafički element slova i riječi ne bi li stvorile fragmentirane kompozicije koje odražavaju razbijenost slobode ističući njenu nepotpunost pa i prividnost u društvu kakvog poznajemo. Citati iz djela “O slobodi” J.S. Milla inkorporirani su u djela Zrinke Elkasović, postupno se razotkrivajući kako subjekt uranja u samu sliku.

Fragmentacija riječi i slova simbolizira fragmentiranu prirodu slobode svijeta, svijeta koji ju je stvorio, svijeta koji dozvoljava prepoznavanje slobode svima, ali uživanje samo odabranima. Kao i sama sloboda, “raskomadani” su dijelovi društva i pojedinačnih bića u potrazi za istom i ispunjenjem (prokletstva) osobnog potencijala.

Centralni citat originalno potiče iz djela “O slobodi”: “Kad bi cijelo čovječanstvo osim jedne osobe imalo isto mišljenje, čovječanstvo ne bi imalo ništa veća prava ušutkati tu osobu nego što bi ona, kad bi imala moć, imala pravo ušutkati čovječanstvo.” Ovaj citat je misao nit koja povezuje umjetnička djela, podsjećajući nas na važnost pojedinačnog glasa i istovremeno istražujući paradoks kolektivnog mišljenja.“

Zrinka Elkasović

Životopis

Zrinka Elkasović, rođena 1989. godine, završila je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu, a njen interes za umjetnost doveo ju je 2016. godine na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je 2021. stekla zvanje sveučilišne prvostupnice slikarstva. 2022. godine pod mentorstvom profesora Zoltana Novaka završila je diplomski sveučilišni studij slikarstva.

Svoju umjetničku karijeru započela je grupnom izložbom “Dante 700: I u Paklu može biti dobro?” u Gradskom muzeju Križevci 2021. godine. Radila je na području grafike i slikarstva, a radionica Andreje Kulunčić “Konstruiranje svakodnevnog djelovanja” dodatno je oblikovala njen umjetnički izražaj. Izložba diplomskih radova Eudaimonia: Fragmentirana sloboda” u galeriji Šira njezina je prva samostalna izložba.

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16 h) do 14. 09.2024.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

Pratite nas na web i facebook stranici te Instagram profilu galerije Šira

PLAKAT IZLOŽBE

http://www.shira.alu.hr
https://www.facebook.com/GalerijaShira
@galerijashira

Ovaj događaj je završio.